عناوین مقاله
از تجهیزات تهویه مطبوع و برودتی در صنعت به منظور خنکسازی و کنترل دمای سیال کاری استفاده میشود. یکی از پرکاربردترین تجهیزات برودتی که در صنایع مختلف مورد استفاده قرار میگیرد، چیلر جذبی است که بر اساس چرخه تبرید جذبی عمل میکند. در این مطلب، ابتدا اشارهای خواهیم داشت به صنایعی که چیلرهای جذبی به عنوان سیستم خنککننده در آنها استفاده میشوند و پس از آن به بررسی اهمیت راپچر دیسک در چیلر میپردازیم.
کاربرد چیلر جذبی در صنعت
صنایع زیادی هستند که در طول انجام فرآیندهایشان مقادیر زیادی گرما به صورت بخار فوق داغ تولید میکنند. در اکثر مواقع، از این گرمای تولید شده استفاده نمیشود و انرژی زیادی تلف میشود . امروزه با افزایش هزینه انرژی و اهمیت بهینهسازی آن، بیشتر صنایع به دنبال راهکاری برای کاهش اتلاف انرژی هستند. چیلر جذبی یکی از تجهیزاتی است که به همین منظور مورد استفاده قرار میگیرد. گرمای تولید شده در سایر واحدهای تولیدی میتواند نقش منبع انرژی گرمایی موردنیاز برای راهاندازی ژنراتور چیلرهای جذبی ایفا کند. در چرخه تبرید چیلر جذبی برخلاف چیلر تراکمی، کمپرسور وجود ندارد. در چیلرهای تراکمی عملیات فشردهسازی سیال توسط کمپرسور و با صرف انرژی الکتریکی انجام میشود اما در چیلرهای جذبی این عملیات بر عهده سیستم ژنراتور، ابزوربر (جاذب) و پمپ است. در واقع با حذف کمپرسور شاهد کاهش هزینه مصرف برق خواهیم بود. بنابراین با نصب و راهاندازی چیلرهای جذبی در واحدهای صنعتی که احتمال اتلاف انرژی گرمایی در آنها وجود دارد، میتوان علاوه بر بازیابی انرژی در هزینههای برق مصرفی نیز صرفهجویی کرد. در ادامه به صنایعی اشاره میکنیم که استفاده از چیلرهای جذبی در آنها متداول است.
صنعت نفت و پتروشیمی
صنایع نفت، گاز و پتروشیمی از جمله صنایع حساس و پرهزینه به حساب میآیند. اکثر فرآیندهایی که در پالایش نفت و تبدیل آن به فرآوردههای نفتی انجام میشوند بر مبنای انتقال حرارت است. بدیهی است که انجام این فرآیندها همراه با تولید انرژی گرمایی است؛ با توجه به افزایش قیمت نفت که به عنوان ماده خام در صنایع پتروشیمی مورد استفاده قرار میگیرد، بهتر است تا حد امکان سایر هزینههای موجود در مجتمعهای پالایشگاهی را کاهش داد. یکی از راهکارهای موجود برای کاهش هزینهها و صرفهجویی در انرژی، نصب و اجرای چیلرهای جذبی در واحدهای پالایشگاهی و پتروشیمی است. از چیلرجذبی به منظور تأمین آب سرد (مبرد) مورد نیاز در پلنت تولید اتیلن و عملیات کراکینگ برای تولید نفتا استفاده میشود. انرژی گرمایی مورد نیاز برای راهاندازی ژنراتور چیلر توسط گرمای تولید شده در هیترها (furnaces) تأمین میشود.
علاوه بر این در یک پالایشگاه پتروشیمی خنکسازی محصولاتی مثل پروپان، بوتان و پروپیلن نیز توسط چیلرهای جذبی صورت میگیرد.
صنایع غذایی
روغنهای خوراکی یکی از محصولات پرمصرف در صنایع غذایی به شمار میروند. روغن پالم یکی از این روغنها است که علاوه بر صنایع غذایی در لوازم آرایشی و بهداشتی نیز استفاده میشود. برای تولید این روغن دانههای میوه درختی به نام Guineensis-Elaei، فشرده و روغنگیری میشوند. برای پالایش و تولید روغن لازم است طی فرآیندهایی به آن حرارت (گرما) داده شود. این فرآیند در تجهیزی به نام بویلر انجام میشود و پس از آن لازم است گرما از روغن گرفته شود؛ به همین دلیل نیازمند یک سیال خنککننده هستیم. . چیلرهای جذبی وظیفه سردسازی این سیال را برعهده دارند. علاوه بر این، آب سرد تولیدی در چیلرها قابلیت استفاده در سیستمهای تاسیساتی را نیز دارد. گرمای تولید شده در بویلر میتواند منبع خوبی برای تأمین انرژی ژنراتورِ چیلرهای جذبی باشد.
صنعت چاپ
در صنعت چاپ، تجهیزات تهویه مطبوع به منظور کاهش هزینه و صرفهجویی در مصرف انرژی بهکار گرفته میشوند. برای تثبیت و خشک شدن جوهر چاپ شده بر روی کاغذ از تجهیزی به نام خشککن استفاده میشود. هوای گرم استفاده شده در خشککن پس از انتقال به ژنراتور چیلر جذبی، در چرخه تبرید جذبی بازیابی شده و آب سرد مورد نیاز در رولهای خنککننده را تأمین میکند.
زبالهسوز
حرارت ناشی از سوزاندن زبالهها و بخارهای حاصل از سوختن مواد آلی میتواند به عنوان منبع گرمایی در ژنراتور چیلر جذبی بهکار گرفته شود. به این ترتیب میتوان از هدر رفتن بیش از ۱۰۰مگاوات انرژی جلوگیری کرد. از آب سرد تولید شده در چیلر جذبی در مبدل حرارتی و سیستمهای خنککنندهی فرآیندهای زبالهسوزی استفاده میشود.
راپچر دیسک در کدام قسمت از چیلر جذبی نصب میشود؟
مطابق با استاندارد ANSI/ASHRAE 15-2001 که یکی از مراجع معتبر در زمینه سیستمهای سرمایشی و گرمایشی به حساب میآید، در بحث ایمنی تجهیزات تهویه مطبوع، برای جلوگیری از آسیبهایی که در فشار بالا ایجاد میشود، نصب راپچر دیسک را توصیه میکند. زیرا افزایش فشار گاز درون محفظه تبرید و یا افزایش فشار مایع خروجی از کندانسور موجب بروز انفجار و وارد شدن آسیب جدی به دیگر بخشهای چیلر از جمله ژنراتور میشود. به همین دلیل برای مهار فشار اضافی در سیستم چیلر، راپچر دیسکها را در خطوط تخلیه (دیسشارژ) نصب میکنند.
انتخاب سایز مناسب راپچر دیسک چیلر
سایز مناسب برای راپچر دیسکها براساس ظرفیت برودتی چیلر انتخاب میشود و باید توجه داشت که قطر لولههای تخلیه کوچکتر از قطر راپچر دیسک نباشند. بازه عملکرد راپچر دیسک یا به عبارت دیگر بازه فشاری که دیسک در آن میترکد، بنا بر ظرفیت و شرایط کارکرد چیلر میتواند معادل psi ±1.712 باشد. با توجه به اینکه میزان فشار در این تجهیز در دسته فشارهای کاری بالا قرار میگیرد از راپچر دیسک معکوس در چیلرهای جذبی استفاده میشود.
راپچردیسک FDC
انتخاب تجهیزات ایمنی باکیفیت برای تجهیزات صنعتی، همواره یکی از دغدغههای مهم کارشناسان خرید و تدارکات است. ما در دامون سعی داریم با ارائه محصولات باکیفیت و از برندهای معتبر جهانی، مسیر انتخاب را برای شما هموار کنیم. یکی از این برندهای معتبر، شرکت کرهای FDC است. این شرکت بیش از ۳۰ سال است که در زمینه طراحی و ساخت راپچر دیسک فعالیت میکند. شرکت FDC با توجه به نیاز هر تجهیز و مشخصات فنی ارائه شده، راپچر دیسکهای سفارشی را در سایزها و ابعاد متنوع طراحی میکند و میسازد. تکنولوژی پیشرفته به کار گرفته شده در ساخت راپچر دیسکهای FDC باعث شده است که این دیسکها در نقطه فشار پارگی (Burst Pressure) از دقت بالایی برخوردار باشند. متریال استفاده شده در ساخت این دیسکها دارای بالاترین کیفیت و از جنس فولاد ضد زنگ (استنلس استیل) است.